Begagnade barnkläder

Begagnade barnkläder

Det har blivit alltmer vanligt att köpa begagnat, även begagnade barnkläder har blivit jättepopulärt bland barnfamiljerna. Det är en trend att gå på olika loppisar eller att handla begagnat på diverse nätsidor, och detta är en väldigt positiv förändring när man tänker ur den ekologiska synvinkeln. Att köpa använda kläder är både förnuftigt och ekologiskt eftersom man samtidigt sparar både pengar och energi. I många städer i Sverige finns det fina lopptorg där barnfamiljer kan sälja de barnkläder som inte längre behövs. Oftast är de fortfarande väldigt snygga och väl hållna. Att använda begagnade barnkläder är verkligen ett bra sätt att återvinna.

Begagnade barnkläder åt syskon

Har man flera barn är det ofta en självklarhet att de yngre barnen får ärva kläder av de äldre syskonen som ännu är snygga och går att använda. Då är det de äldre barnen i familjen som man skaffar nya kläder åt, och de yngre som får återanvända de äldre barnens kläder. Ofta är detta helt okej för småbarn eftersom det finns en viss status i att få använda sin storebrors eller storasysters tuffa kläder. Småbarn tycker sig vara lite större när de använder storebrors kläder. Många syskon riktigt väntar på att få någon viss tröja eller någon snygg klänning. Det är alltså inget fel på begagnade barnkläder.

Nuförtiden är det även lätt att köpa begagnade barnkläder på nätet. Det finns många olika ställen där man lätt kan hitta snygga kläder för en struntsumma. I de allra flesta fall gäller det barnfamiljer där man håller på att förnya barnens garderob, då mycket blivit för litet. Många föräldrar anser att det känns jobbigt att bara slänga bort alldeles fina kläder. Alla har inte syskon eller bekanta barn i rätt ålder som skulle kunna ta över en kasse men kläder. På de sociala medierna finns det flera grupper där man kan sälja sina avlagda barnkläder, och även samtidigt hitta något nytt till barnen.

Begagnade barnkläder är ett bra val

Att gå på lopptorg

När det blir lite varmare väder blir det samtidigt populärt att bege sig på lopptorgsrunda för att fynda nytt. En del tittar efter allt möjligt medan många småbarnsföräldrar spanar efter snygga, billiga begagnade barnkläder. Speciellt kläder som barn använder bara en kort tid kan man hitta mycket förmånligt på lopptorg. Till dessa hör bland annat vinterdräkter, yllekläder, vinterskor, simdräkter samt andra kläder som barn i vissa åldrar snabbt växer ur. Babykläder är något som man ser massor av på loppisar och de kan man köpa för en väldigt liten slant. Babykläder används under mycket korta perioder då babyn växer väldigt fort de första månaderna.

Många småbarnsföräldrar har bekanta med barn i samma ålder som de egna barnen, och då är det perfekt att utbyta begagnade barnkläder med dem. Alla vinner. Man blir av med kläder som är för små och samtidigt kan man få kläder som istället passar. Även olika idrottsgrejer kan vara bra att byta eftersom skidor, skridskor och pjäxor regelbundet måste bytas ut, då barnens fötter växer. Bor man bekvämt nära varandra kan man redan i köp skedet, tillsammans komma överens om vem som tar över skidorna.

Att köpa begagnat är okej

Under en lång period på 1990- talet var det inte alls populärt att köpa begagnade barnkläder. Det ansågs vara ett tecken på att man var fattig eller mycket snål. I början på 2000- talet svängde vindarna och det blev plötsligt väldigt populärt att använda sig av begagnat och använt. Lopptorget fick plötsligt mycket kunder och även många hemmamammor kunde tjäna lite extra på att sälja bort kläder som inte längre passade de egna barnen. Och denna trend finns stadigt kvar ännu, och ser ut att bara växa. De begagnade barnkläder som man ser på loppisarna och Tradera är oftast snygga och prydliga, och bärs oftast med glädje av de nya små ägarna.