Ekologiska barnkläder

Ekologiska barnkläder

Idag är det många föräldrar som väljer att köpa ekologiska barnkläder, bland annat från Mini Rodini, vilket är fullt förståeligt. Vi måste vara rädda om våra allra minsta, för grunden till deras framtida hälsa läggs under deras första år i livet. Många föräldrar anser att det därför är viktigt att inte utsätta barnens känsliga hud för de kemikalier och gifter som kan finnas kvar i vanliga kläder. Istället väljer man ekologiska barnkläder. Dessa finns idag i många butiker och i många olika stilar och material. Det finns alltså många goda skäl till att välja att köpa ekologiskt. Läs vidare för att få reda på 10 anledningar till varför man ska köpa ekologiska kläder till barnen.

Ekologiska barnkläder är ett bra val

Den allra första anledningen till att man ska köpa ekologiska barnkläder är för att de innehåller mindre kemikalier än vanliga barnkläder, speciellt de som är tillverkade av bomull. Vid bomullsproduktion och klädtillverkning används många olika kemikalier som ofta kan stanna kvar i kläderna trots att de tvättas. Om kläderna är ekologiska används inte kemikalier, vilket innebär att du inte behöver oroa dig för att ditt barn utsätts för detta. Den andra anledningen handlar om miljö. När kemikalier används vid klädproduktion så läcker de ut i naturen. Det kan skada grundvattnet, djur- och marinliv, den lokala naturen samt de människor som bor runt omkring produktionsställena.

Ekologiska barnkläder är alltså ett bättre val för miljöns skull. Anledning tre handlar om mänskliga rättigheter. Många av de kläder vi importerar tillverkas i fattiga länder, som till exempel Indien. Många av de som arbetar inom klädindustrin får inte tillräckligt betalt, och det finns även en stor risk att de drabbas av olika sjukdomar som är relaterade till de gifter och kemikalier som de kommer i kontakt med. Om kläderna ska få bära ett ekomärke är det vanligt att hårda krav ställs angående löner och en säker arbetsmiljö. Köper du ekologiskt vet du att dina kläder är tillverkade på ett humant sätt.

Ytterligare sex skäl

Ekologiska barnkläder har många fördelar

Anledning fyra: Ekologiska barnkläder är vanligtvis tillverkade av naturliga material, vilket gör dem både slitstarka, hållbara och låter ditt barns hud andas. Material såsom bomull, bambu, linne och ull är alla utmärkta att tillverka slitstarka kläder av, kläder som garanterat håller länge. Anledning fem: Barns kläder slits ut fortare än vuxnas, av naturliga skäl. När kläderna är tillverkade av naturliga material så är det lättare att laga kläderna själv om du jämför med hur svårt det är att laga kläder i artificiella material. Anledning sex: Ekologiska kläder är ofta lättskötta och kan tvättas i maskin och torktumlas. Det gör dessa kläder till ett mycket smart val för barnfamiljen.

Fast för att vara en riktig miljöhjälte, häng gärna kläderna på tork istället för att torktumla. Anledning sju: När du väljer ekologiskt så tar du en ståndpunkt som kan inspirera andra till att göra samma val. Denna effekt leder till att allt fler gör smartare val som gynnar vår miljö. Anledning åtta: När du väljer att handla ekologiskt så röstar du med plånboken. Det innebär att du kan påverka klädbranschen till att börja tillverka mer ekologiska barnkläder eftersom efterfrågan finns där. Anledning nio: Det finns idag många olika ekologiska plagg och produkter att välja mellan, eftersom allt fler vill ha ekologiska barnkläder. Du kan idag hitta allt från toppluvor till jackor som är ekologiska, vilket gör det till en rolig och mångsidig köpupplevelse. Det är alltså ganska lätt att hitta allt man behöver ekologiskt utan att tumma på stilen.

Anledning tio och ekotankar

Det allra sista skälet till att köpa ekologiska barnkläder är ganska enkelt. Det är: Varför inte? Idag finns det som sagt många olika butiker, märken och plagg att välja mellan och det är inte heller lika stor prisskillnad mellan ekologiska och icke-ekologiska kläder som det var förr. Med tanke på att ekologiska barnkläder ofta håller längre än andra billigare plagg blir de dessutom billiga i längden. Ekologiska kläder gynnar både miljön och ditt barns hälsa, och det är detta som gör att många föräldrar väljer att enbart köpa ekologiska produkter till de allra minsta. Vad du väljer är givetvis upp till dig, men förhoppningsvis har denna lista gett dig lite nyttig information om alla fördelar det finns med ekologiska kläder.